Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremlerde yapıların eksik ve yanlış malzemeyle yapıldığı gerçeğinin ortaya çıkmasıyla birlikte tüm gözler Erzincan’a çevrildi. 1. Derecede Deprem Bölgesinde olan Erzincan’da binaların temel ve kolonlarında fırat kumuyla yapılmış olan beton karışımının kullanılması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Konuyla ilgili araştırmalarını sürdüren Ajans Erzincan Haber Merkezi, Doğal Kum Ocaklarından alınan Agreganın ve Perlit Madeninin beton mukavemetini artırdığını tespit etti. Erzincan’da bulunan Er-Per Perlit Madenini ziyaret eden Ajans Erzincan, Yapılan analizlerde Perlitle yapılan binaların dayanıklılığını uzun yıllar sürdürdüğünü belirledi.

Er- Per Perlit Madeni Genel Müdürü Salih Ürün, yıllardır bunun mücadelesini verdiğini söyleyerek; ”Binalarda fırat kumu kullanmanın sakıncalarını tüm bilim adamları anlatıyor, Fırat kumu, Dere Kumu yuvarlak yapıya sahip olduğu için ve içinde magnezyum bulunduğundan bu madde çimento ve demirle birleştiğinde zamanla mukavemetini kaybediyor. Dere kumuyla yapılan binaların 2-3 yıl sonra test  yapıldığında karot değerlerinin yarı yarıya düştüğünü göreceksiniz. Perlitte ise tam tersi bir durum var. Perlit kullanıldığında mukavemet kesinlikle azalmıyor ve uzun yıllar bu dayanıklılık sürüyor. Erzincan’daki bizim üretimini yaptığımız perlit dünyada eşine ender rastlanan bir malzemedir. Bunu yıllardan beri anlatmaya çalışıyoruz. Binanın syapımı aşamasında sadece kum değil, diğer etkenler de önemli. Çimentonun ve demirin kalitesi, yapı teknikleri, harcın beton santralinden getirilip inşaata dökülmesi aşamaları çok önemli. Beton dökülürken bazı işçiler akışkanlık sağlasın diye su döküyor, karışım özelliğini kaybediyor, vibratör kullanılmadığında tüm yüzeye dağılmıyor, bu etkenlere çok dikkat edilmeli” diye konuştu.